Často je nám kladena otázka, jaká druhá kočka se hodí jako společnice k vaší thajce.

Z tohoto důvodu bychom vám chtěli na základě  dlouholetých zkušeností předat pár tipů. 

Thajské kočky jsou stejně jako všechny siamky velmi společenská zvířata a milují společnost příslušníků svého druhu.

Při pořizování druhé kočky, je třeba vzít v úvahu několik věcí. 


Jeden bod je věk první kočky. U koťat a mladých koček je sloučení se stejně, nebo podobně starými zvířaty většinou úplně bezproblémové. Akceptace nové kočky může nastat okamžitě, ale zpravidla sloučení trvá tři až pět dní. Je potřeba se vyzbrojit trochou trpělivosti, zvláště, pokud první setkání neproběhne hned bez problémů!

Při pořizování druhé kočky ke kočičímu seniorovi, by se však v žádném případě nemělo jednat o kotě.  Hravé kotě by mohlo lézt seniorovi brzy na nervy.

Zde se doporučuje vzít si dvě koťátka , která se navzájem zabaví a starší kočka sama rozhodne, zda se do hry bude chtít zapojit. Dále by měl vzájemně ladit temperament zvířat.

Podle našich zkušeností se k thajským kočkám příliš nehodí perská a britská kočka. Jejich charaktery jsou příliš odlišné. Co se týká Birmy, máme jak pozitivní, tak negativní zpětnou vazbu, zde záleží vyloženě na jednotlivci. 


Dobré zkušenosti u našich Thajek máme se Siamskou,  Barmskou , Ruskou modrou kočkou, Main Coon a především s Bengálskou kočkou. Také soužití thajky s Kartouzskou kočkou se zdá být harmonické,  pokud se vzájemně poznají v kotěcím věku. Myslíme si, že i Habešská kočka, Sfinx a ostatní orientální plemena se s thajskou kočkou dobře snesou. 


Kompatibilita s kočkou domácí je různá, záleží především na temperamentu domácí kočky. Zpravidla je thajská kočka tolerována, občas dojde  i na mazlení, ale ne tak láskyplně, jako mezi siamkami navzájem. 

Také některá plemena psů si velmi dobře rozumí s thajkami.  Podle našich zkušeností se jedná především o fenky. 

.

(c) Přeložila z německého jazyka Irena Beránková, dne 27.7.2016

International Thai Cats

Jsme nezávislá komunita chovatelů a milovníků thajských koček na mezinárodní úrovni.